3 Aralık 2010 Cuma

O Bir Efsane: Diego Forlán

“İngiltere’de bana gülüyorlardı, ne yaptıysam yanlış gitti”

Diego Forlán

Fiyaskodan başarıya

Diego Forlán Güney Afrika’daki Dünya Kupası’nda en iyi oyuncu olarak seçildiğinde, geçmiş yıllarda
gösterdiği harika gelişimin zirvesine ulaştı. Attığı beş golle Dünya Kupası gol krallığına ortak olmasının yanında Avrupa’da ikinci kez Altın Ayakkabı kazandı. Ama her ne kadar İngiliz devlerinden birinde
oynama ihtimalini göz ardı etmese de, Manchester United’daki fiyaskosu Atlético’lu oyuncunun peşini hâlâ bırakmıyor.

Yazan: Oscar Rodriguez and Michael Qureshi

Otel odasının kapısı çalındığı sırada Diego Forlán yüzünde koca bir gülümseme ve menajeri ile birlikte
oturuyordu. Forlán kapıyı açar açmaz omuzlara alındı ve bütün otel boyunca taşınıp havuza atıldı. Dramatik görünebilir, ama bu aslında Forlán’ın Dünya Kupası’nın en iyi oyuncusu seçilmesini kutlamak isteyen bütün Uruguay takımının bir saygı gösterisiydi.

“Bir gün intikamımı alacağım. Hiçbirinin peşini bırakmayacağım. Kafama koydum, en beklemedikleri anda darbemi vuracağım.”

Forlán kahkahalarla gülüyor. Ailesiyle geçirdiği tailden sonra Dünya Kupası’na biraz mesafeyle bakabiliyor. Dünya Kupası’nın Uruguay ve kendisi için bir eğlence olduğunu görebiliyor, ama yarı finalde Hollanda’ya elenmek ağzında biraz acı bir tat bırakmış.

“Artık üzerinden zaman geçti, başardıklarımızdan muazzam gurur duyuyorum,” diyor. “Ama yarı finalden hemen sonra yıkılmıştım. Hâlâ Hollanda ile aynı seviyede olduğumuzu düşünüyorum ve bu yüzden Dünya Kupası finalini kaçırmak biraz sinir bozucu. Bence finalde İspanya’yla oynayacak kadar iyidik.”

Ummadık taş

Üzerinde takımının formasıyla Majadahonda’daki Atlético Madrid tesislerinde otururken bir süre hüzünleniyor. Ama ardından gururu ve gülümsemesi geri geliyor.

“Hiçkimse bizden bir şey beklemiyordu,” diyor Forlán. “Pek çok uzmanın Fransa ve Meksika’nın gruptan rahatlıkla çıkacağını söylediğini duydum. Ama hepsinin hatalı olduğunu ispatladık ve bence Dünya Kupası’ndaki oyunuyla gerçekten gurur duyabilecek çok az takımdan biriydik. Pek çok favori ülke defansif bir anti-futbol sergiledi.”

Atlético’lu forvet, Dünya Kupası’nın en iyi oyuncusu olduğunu gösteren Altın Top ödülünü alarak David Villa’nın ve Wesley Sneijder’in önüne geçti. Aynı zamanda 1990’da Salvatore Schillaci’den bu yana, finalde oynamamasına rağmen bu ödülü alan ilk oyuncu oldu.

Beş olağanüstü gol

Forlan böylece Maradona ve Romario gibi efsanelerin ayak izlerini takip ettiğini gösterdi ve futbol tarihinin büyük isimlerinden biri haline gelmeye başladı. David Villa, Wesley Sneijder ve Thomas Müller gibi beş gol kaydederek iki ödül birden kazandı. Gol krallığı ödülü, beş golün yanında üç asist de yapan Thomas Müller’e gitti. Ama Forlán’ın gollerinin neredeyse tamamı olağanüstüydü ve çok eleştirilen Jabulani topuyla aralarında sanki gizli bir anlaşma var gibiydi.

“Dünya Kupası’ndaki performansımdan çok memnunum ve Altın Top büyük bir onur. Ödül almayı beklemiyordum, beni seçmeleri sürpriz oldu. Sonuçta Dünya Kupası’nı kazandığı için David Villa’nın
seçilmesini bekliyordum. Bu yüzden bu ödülü bütün Uruguay takımına adıyorum, çünkü olağanüstü takım arkadaşlarım olmasaydı hiçbir şey başaramazdım,” diyor Forlán, pek çok süper starın aksine oldukça cana yakın ve mütevazı biçimde.

Avrupa Ligini Kazanmak

Avrupa Ligi finalinde Atlético’nun Fulham karşısında 2-1 kazandığı maçta takımının gollerini atan Forlán için Dünya Kupası, olağanüstü geçen bir sezonun doruğuydu. Forlán Avrupa Ligi’nin en iyi oyuncusu seçildi, La Liga’da ikinci kez gol kralı oldu ve Avrupa’da en çok gol atan oyuncu olarak Altın Ayakkabı kazandı. Forlán şimdi onu tüm zamanların en iyi forvetleri arasına sokacak üçüncü Altın Ayakkabı’nın peşinde. “Çok gol atmak benim her zamanki hedefim. Gol attığımda takımıma da yardım ettiğimi biliyorum ve üçüncü kez Altın Ayakkabı’yı kazanmak istiyorum. Benim için büyük bir olay olur bu. Ama kazandığım bütün bu kupalarla daha sonra ne yapacağımı bilmiyorum,” diyor Forlán ve kahkahalarla gülüyor.

Forlán 2004’ten bu yanan La Liga’da 100’den fazla gol attı ve en iş bitirici forvetler listesinde adı her zaman geçti. Barcelona ve Real Madrid gibi kulüpler Atlético’ya sadık kalan Forlán’ın peşinde koşturuyor.

Manchester’da fiyasko

Ama Avrupa’da oynamak için 2002’de Güney Amerika’dan ayrılan Forlán için kariyeri hep yolunda gitmedi. İngiltere’de, bilinmeyen bir ücret karşılığıda sekiz yıl önce Manchester United ile anlaşan futbolcuyla aynı kişi olduğuna inanmakta hâlâ zorlanıyorlar. United menajeri Sir Alex Ferguson, medya ve taraftarın bu forvetin golü koklama yeteneğine hayran kalacağına söz vermişti. Ama tam tersi oldu. Forlán ilk maçına 29 Ocak 2002’de çıktı, ama ilk golünü ancak sekiz ay sonra attı. Medya daha sonra ona, United tarihinin en büyük hücum başarısızlıklarından biri olan Garry Birtles’a istinaden, Diego Birtles lakabını taktı. Forlán, United için çıktığı 63 maçta sadece 10 gol attı. Taraftar ve medya tarafından alaya alındı, bariz fırsatları kaçırdığı zaman ıslıklandı ve hatta takım arkadaşları tarafından bile alenen eleştirildi. Sonunda Ferguson yenilgiyi kabul etti ve Forlán’ı Villarreal’e sattı.

Başarısızlık hâlâ acı veriyor

Konu Manchester’daki zamanlarına geldiğinde başarısızlığın Forlán’ı hâlâ rahatsız ettiği açıkça belli oluyor.

“İşleri biraz hafife alıp konsantrasyonumu kaybeder kaybetmez Machester’daki zamanlarıma geri döndüğümü düşünüyorum. Bugün bu kadar gol atmamın sebeplerinden biri bu. O zamanki halimden
olabildiğince uzaklaşmak için çok çalışıyorum. Berbat bir dönemdi. İngiltere’de bana gülüyorlardı, ne yaptıysam yanlış gitti,” diyor Forlán. Sesinde biraz keder var.

“Arjantin’deki Independiente’nin güvenli ortamını bırakıp Avrupa’nın büyük bir kulübüne gitmeye ve
beraberinde gelen baskıya hazır değildim. Sadece 23 yaşındaydım ve 7 milyon £’da alındım. Suyun üzerinde yürüyebileceğimi ve gollerin başıma yağacağını düşündüm. Ama Premier Lig’de ve Şampiyonlar Ligi’nde oynamak tamamen farklı bir şeydi. Sonuçta olumsuz bir döngüye girdim; ne kadar gol kaçırdıysam ve ne kadar alay edildiysem kendime güvenimi o kadar kaybettim. O dönemde aşırı strese girdim ve Güney Amerika’ya gitmeyi her şeyden çok istedim. Ama Villarreal beni kurtardı.”

Tekrar İngiltere’yi düşünebilir

United menajeri Ferguson, Forlán’ın yeniden canlanmasını büyük bir keyifle takip ettiğini saklamıyor.   Atlético’lu yıldız da intikam alma fırsatını gözden geçirip geçirmeyeceği sorulduğunda olumsuz bir tavır takınmıyor.

“Ben hep kazanmak isteyen biriyim ve bu yüzden bir parçam geri dönüp bütün eleştirmenleri susturmak istiyor,” diyor. “Preimer Lig’de de başarılı olabileceğimi göstermeyi isterim. La Liga dünyanın en iyi ligi ve İngiltere’de geçen seferki gibi sorun yaşamam. Orada zor zamanlar geçirmeme rağmen, Manchester United benim için hâlâ anlam taşıyor. Her ne kadar onu hayal kırılığına uğratmış olsam da, bana inanan Ferguson’a hakkını ödemek isterim.”

“Atlético’da her şey olağanüstü. İyi bir kulüp ve harika takım arkadaşlarım var. Ama gelecek için hiçbir kapıyı kapatmış değilim. Belki burada kalırım, ama başka bir lige de gidebilirim ya da Güney Amerika’ya geri dönebilirim. Futbolun heyecan verici tarafı bu; gelecekte neler olacağını sadece bir sezon için bilebilirsiniz.”

Atlético’yu zirveye taşımak istiyor

Ama en yakın hedefi Atlético’yu İspanyol liginin zirvesine geri taşımak. Kulüp büyük finansal sorunlar yaşadı ve geçen sezon ligi hayal kırıklığı yaratarak dokuzuncu bitirdi. Ama bunun sebebi Forlán’ın başarısızlığı değildi; sarsıntılı sezonu 18 golle bitirdi ve Avrupa Ligi’ni kazandılar.

“Atlético gibi kulüplerin her sezon ligin zirvesinde yer alması gerekir,” diyor Forlán. “Buraya kupalar
kazanmak için geldim ve geçen sezon bunu başardık. Avrupa Ligi’ni kazanmak gerçekten iyi bir takım
olduğumuzu gösteriyor ve bu sene iyi bir sezon geçireceğimizden bir an için bile şüphe etmiyorum. Real ve Barcelona’yı mümkün olduğunca baskı altına almaya çalışacağız, ama başka hiçbir İspanyol kulübünün onların oyuncu bütçesiyle eşleşemeyeceğinin de farkında olmalıyız. Bu yüzden eğer başka bir kulüp şampiyonluğu kazanırsa sürpriz olur.”

Ama Dünya Kupası da gösterdi ki, Forlán en iyi performansını başarılı olması beklenmeyen takımlarda gösteriyor.

“Bu sezon Bernabéu ve Camp Nou’da gol atmayı gerçekten çok istiyorum,” diyor Forlán.

Biliyor muydunuz?

*Diego Forlán’ın babası Pablo, 1966 ve 1974 Dünya Kupası’nda Uruguay takımındaydı.

*Diego’nun hem babası hem de büyükbabası, Arjantin’in Independiente takımında oynadılar. Diego da futbola orada başladı.

*Forlán, Güney Amerika’nın en büyük genç tenis yeteneklerinden biriydi, ama aile geleneğine uyarak
futbolcu olmayı tercih etti.

*Manchester United’a transfer olduktan sonra art arda 27 maçta gol atamadı.

*Forlán yine de United için bazı önemli goller attı ve gol attıktan sonra formasını çıkarmasıyla tanındı. Bu hareket şimdi sarı kartla cezalandırılıyor.

*İlk milli maçına 2002 yılında çıktı.

*Dünya Kupası’nda ilk gölünü 2002 yılında Senegal’e attı.

*United, Forlán’ı sattıktan sonra yerine Wayne Rooney’i aldı. Sir Alex Ferguson bundan hiç de pişman değil.

*Forlán, 2004’te Levante ile anlaşmak üzereydi, ama Villerreal’e gitti.

*La Liga’daki ilk sezonunda 25 gol atarak gol kralı oldu ve Villarreal’in tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’ne gitmesine yardımcı oldu.

*Aynı sezon Thierry Henry ile birlikte Avrupa’nın en golcüsüydü.

*Atlético Madrid 2007’de Fernando Torres’in yerine Forlán’ı 21 milyon € karşılığında transfer etti.

*2008/09 sezonundan İspanya’da tekrar gol kralı oldu. 33 maçta attığı 32 golle Avrupa’nın da gol kralıydı.

*Geçen sezon Avrupa Ligi’nde Liverpool karşısında oynanan yarı finalin her iki ayağında da gol attı. Ayrıca Fulham karşısında oynanan finalde Atlético’nun iki golü de Forlán’dan geldi.

*Forlán, top model ve aktris Zaira Nara ile birlikte.

* Forlán 2009’da, eski takım arkadaşı Maxi Rodriguez ile birlikte, Arjantinli sanatçı Coti’nin bir müzik
klibinde yer aldı.

Dünya Kupası’nın Altın Top ödülü

Altın Top, Dünya Kupası’nın en iyi oyuncusuna veriliyor. FIFA belli sayıda oyuncu seçiyor (Güney Afrika’da 10 kişi tespit edildi) ve akredite olmuş gazetecilerin oylarına sunuyor.

1982’den beri kazananlar:

1982 – Paolo Rossi, İtalya

1986 – Diego Maradona, Arjantin

1990 – Salvatore Schillaci, İtalya

1994 – Romario, Brezilya

1998 – Ronaldo, Brezilya

2002 – Oliver Kahn, Almanya

2006 – Zinedine Zidane, Fransa

2010 – Diego Forlán, Uruguay

Forlán’ın trajedisi

Diego Forlán 12 yaşındayken, ablası Alejandra trajik bir trafik kazası geçirdi. Ablasının nişanlısı öldü ve ablası felçli kaldı. Diego o zaman büyük bir futbolcu olmaya yemin etti, böylece ömrünün sonuna kadar ablasına bakabilecekti. Forlán ailesi bir dernek kurdu ve ihmalkâr sürücülere karşı bir kampanya başlattı. Bu derneğin en önemli üyelerinden biri, Forlán’ın babasının yakın bir arkadaşı olan Diego Maradona’ydı.

Forlán hakkında söylenenler
“Benim gözümde, dünyanın en iyi forvetlerinden biri. Çok zeki ve aynı zamanda olağanüstü bir takım arkadaşı.”
Luís Suárez, Uruguaylı takım arkadaşı
“Diego Forlán’ın büyük bir hayranıyım. En iyi forvet David Villa ile birlikte, gördüğüm en iyi bitirici.”
Manuel Pellegrini, Forlán’ın Villarreal’deki teknik direktörü ve eski Real Madrid teknik direktörü
“İnsanlar bazen Forlán’a daha fazla zaman vermediğim için pişman olup olmadığımı soruyorlar. Ama şimdi ne kadar olağanüstü bir forvet olduğunu görüyorum. O zamanlar haklıydım, Avrupa futbolu için yeteri kadar olgun değildi, ama bu da benim sorumluluğumdu.”
Sir Alex Ferguson, Manchester United
“Eğer beraber oynasaydık çok iyi bir ikili olurduk.”
David Villa, Barcelona

Adı: Diego Forlán Corazo

Doğum yeri ve tarihi: 19 Mayıs 1979, Montevideo-Uruguay

Boyu: 180 cm

Takımım ve mevkim: Atlético Madrid’de forvet

Forma numarası: 7

İyi özellikleri: Gol atmak ve asist yapmak

Daha iyi olmak istediği özellikleri: Her şeyde her zaman daha iyi olabilirsiniz.

Başarıları

Avrupa Ligi galibi (2010), Premier League şampiyonu (2003), FA Cup galibi (2004), Community Shield galibi (2003)

Bireysel ödülleri

Altın Ayakkabı (2005, 2009), Pichichi (gol kralı), La Liga (2005, 2009), Dünya Kupası’nda Altın Top (2010)

1 yorum:

  1. Turkıyede basarılı olucagını sanmam ınsallah gelıpte bır fıyasko daha eklemez hayatına Atletıco taraftarı ona guvenıyor oda takımını sevıyor bence futbolu artık orda bırakmalı..

    YanıtlaSil