13 Kasım 2010 Cumartesi

İngiliz Futbolu Nasıl Kurtulur?

 “Genç oyuncuları seçmek Premier League’de bile popüler”

İngiltere ileriye bakıyor

Yazan: Pierre Eklund

Güney Afrika’daki Dünya Kupası, 1966’dan bu yana en büyük şenlik olacaktı. Ama İngiltere süratli, aç ve genç Almanya’ya yenilince şenlik acılı bir aşağılamaya dönüştü –bu aşağılama, nihayetinde, yeni bir şeyin başlangıcını işaret ediyor olabilir.

Daha çok yabancı oyuncu
İngiliz ligi uzun yıllar boyunca neredeyse tamamen İngiliz oyunculardan oluşuyordu. 1990’ların başında Premier League kurulunca İngiliz kulüpleri için şartlar değişti. Birden yabancı yıldızları satın alacak imkâna kavuştular ve bu oyuncuların sayısı gitgide arttı. Birkaç yıl önce Arsenal ilk 11’de ve yedek kulübesinde hiçbir İngiliz futbolcuya yer vermediğinde, bu trendin İngiliz futboluna nasıl zarar verdiği tartışılmaya başlandı. Eleştirmenler İngiltere’nin uluslararası seviyedeki son başarısızlığının altını çizdi. Ama ligdeki yabancı futbolcu sayısı Wayne Rooney, Steven Gerrard ve Frank Lampard’ın Güney Afrika’daki Dünya Kupası’nda neden formsuz olduklarını pek açıklamıyor.

Yabancıların olumlu etkisi
1992-93 sezonunun ilk haftasında sadece 10 yabancı futbolcu oynadı. 17 yıl sonra bugün ligde 347 yabancı oyuncu bulunuyor. Ama İngiliz oyuncu sayısının azalması çok kötü bir şey değil. Her hafta Cesc Fàbregas ve Fernando Torres ile karşılaşan bir İngiliz futbolcu, her hafta Nicky Butt ya da Chris Sutton çapında oyuncularla karşılaşan birine göre daha çok gelişim gösterir.

Yıllar boyunca Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Gianfranco Zola ve Eric Cantona gibi yıldızlar binlerce İngiliz çocuğuna, geleneksel İngiliz futbolundan farklı bir futbol oynamak konusunda ilham verdiler. Bu yeni yetişen oyuncular, yabancıların olmadığı bir Premier League’i hatırlamıyorlar. Son yıllarda Joe Hart, Chris Smalling, Kieran Gibbs, Jack Wilshere, Jack Rodwell ve Danny Welbeck gibi genç yetenekler şans bulduklarında etkileyici performans sergilediler. Asıl soru şu: İngiltere gelecekte yeni genç yetenekler çıkarsa bile kendilerini göstermeleri için yeteri kadar maç süresi verecek mi?

Capello daha genç oyuncular istiyor
İngiltere, Güney Afrika’daki Dünya Kupası’nda başarısız olunca, Fabio Capello’nun derhal kovulması ya da istifa etmesi gerektiği söylendi. Ama Capello kalmak ve milli takıma taze kan vermek istedi. Futbol dünyası büyük, ama trendlere karşı hâlâ çok hassas. Genç oyuncuları seçmek popüler, hatta Premier League’de bile. Bu sezon başlamadan önce yeni kurallar duyuruldu. Buna göre 25 kişilik kadrodan sekiz kişi, 21 yaşına gelmeden önce en az üç yıl o klüpte oynamış olmalı. Aynı dönemde finansal kriz nedeniyle pek çok kulüp riskli bir duruma düştü, bu nedenle kendi yeteneklerine odaklanmaları gerek.

Bolton yöneticisi Phil Gartside, ağustos ayında yaptığı açıklamada, ligi daha üst derecelerle bitirmek için kulübün genç yeteneklere daha fazla odaklanacağını açıkladı. Bir hafta sonra Macaristan karşısında oynayan İngiltere kadrosunda Joe Hart, Jack Wilshere ve Kieran Gibbs oynama şansı buldu.

Kazanma eğilimi
Daha genç oyunculara bile baktığımızda, 1993 doğumlu olup zaten pek çok uluslararası turnuva kazanmış isimler görüyoruz. İspanyolların büyük turnuvalardaki kötü şansını, genç yaşlarında büyük turnuvaları kazanmayı öğrenmiş bir nesil yakalamaları sayesinde kırdıkları söyleniyor. Geçen bahar U-17 Avrupa Şampiyonası’nı ilk kez kazanan İngiltere takımında geleceğin pek çok yıldızı bulunuyordu. Eğer kulüpler bu oyunculardan azami seviyede faydalanırsa İngiltere’yi parlak bir gelecek bekliyor

İngiltere’nin gelecekteki yıldızları
U-17 Avrupa Şampiyonası’nı kazanan İngiltere kadrosunda geleceğin pek çok yıldızı bulunuyor. Turnuvada üç gol atan Connor Wickham, en iyi genç yetenek olarak görülüyor. Kadrodaki bazı oyuncular şunlar:

*Nathaniel Chalobah, savunma, Chelsea
*Luke Williams, orta saha, Middlesbrough
*Ross Barkley, orta saha, Everton
*Benik Afobe, forvet, Arsenal
*Robert Hall, forvet, West Ham
*Connor Wickham, forvet, Ipswich  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder