9 Kasım 2010 Salı

Bank Asya 1. Ligin En İyi Yabancı "Aday"ları

Bank Asya 1. Lig takımlarına 2008-2009 sezonunda yabancı futbolcu oynatma hakkı verilince ligin kalitesi bir anda değişti. Çoğunlukla Güney Amerika’dan ve Afrika’dan gelen bu genç oyuncular öksüz kalmış 1. Lig’i yeniden gündeme taşıdı. Takımlara yabancı oyuncu oynatma hakkının verilmesi daha ilk sezonunda meyvesini verdi ve Ordusporlu Bruno Mezenga 2008-2009 sezonunu gol kralı olarak tamamladı. Geçtiğimiz sezonun yıldızı ise Kardemir Karabüksporlu Emmanuel Emenike’ydi. Bu sezonun yıldızlaşması muhtemel isimleri şöyle;

Marvin Zeegelaar

Boluspor ses getiren bir transfere imza atarak Ajax altyapısından 20 yaşındaki sol açık Zeegelaar ile anlaştı. Ajax A takımıyla 2 maçta forma giyen ve teknik direktör Martin Jol’un rotasyon oyuncularından biri haline gelen Zeegelaar, bire birde etkili ve çabuk bir futbolcu. 1.86’lık Surinam asıllı Hollandalı BA1L’nin yeni ithal yıldızı olabilir.

Andrei Ionescu

Romanya’da hatrı sayılır bir kariyeri olan ve çeşitli takımlarda antrenörlük yapan Yüksel Yeşilova, geçtiğimiz sezona Giresunspor’un teknik direktörü olarak başlamıştı. Giresunspor’da beklenen başarı yakalanamadı belki ama Romanya’dan getirdiği Ricardo Pedriel büyük işlere imza attı. Yeşilova’nın bu sezonki “Romanya transferi” Ionescu. Mersin İdman Yurdu 22 yaşındaki ofansif orta saha oyuncusunu Steaua Bükreş’ten 1 yıllığına kiraladı. Romen futbolcu 14 kez ülkesinin ümit milli takımında oynamış.

Maxwell Ofuyah

Bank Asya 1. Lig’in yeni takımlarından Akhisar Belediyespor, 19 yaşındaki genç Nijeryalı Ofuyah’ı transfer ederek kulüp tarihinin ilk yabancı transferine imza attı. Geçtiğimiz sezon Kocaelispor’a transferi ekonomik sıkıntılar sebebiyle son anda gerçekleşmeyen oyuncu, 1.93 cm boyunda bir santrfor. Son olarak, Ofuyah’ın 2 kez ümit milli olduğunu hatırlatayım.

Simon Zenke

Sıra geldi Samsunspor’un Nijeryalısına. Fransa’nın RC Strasbourg takımından transfer edilen Zenke, transfer gündemine epey malzeme olmuş, ismi birçok Bank Asya 1. Lig takımıyla anılmıştı. Nihayetinde Samsunspor’u tercih eden forvet, düzenli olarak Nijerya ümit milli takımının formasını giymekte. Zenke’nin en önemli özelliği hızı. Belki de yeni Emenike bir başka Karadeniz takımından çıkacak.

Flamente Abuaye

Beşiktaş’ın Nijerya’daki futbol okulunda keşfedilen Abuaye, kısa bir süre Beşiktaş antrenmanlarına katıldıktan sonra kendisini Çaykur Rizesporlu yapan sözleşmeye imza attı. Nijerya asıllı Ganalı futbolcu, geçtiğimiz sezon Heart of Lions takımında forma giyerken 12 maçta 19 gole imza atmış. Flamente Ç. Rizespor’da başarılı bir performans gösterir ve Beşiktaş tarafından beğenilirse 2 sezon içerisinde 600 bin Dolar karşılığında Kara Kartal’a transfer olabilecek.

Jovan Kostovski

Orduspor‘un Yunan takımı OFI Crete’den transfer ettiği Makedon forvet, 23 yaşında ve 1.88 cm boyunda. Makedon milli takımının tüm genç kategorilerinde oynamış olan Kostovski, OFI’den önceki kulübü Vardar’la Schalke 04’e karşı UEFA Kupası’nda mücadele vermiş.

Rafael Paraíba

Anlaşılan o ki Mersin İdman Yurdu bu transfer dönemini oldukça hareketli geçirmiş. Ionescu ile bombayı patlatan MİY’in forveti bir Brezilyalı. 21 yaşındaki Paraíba, Ronaldinho’nun da yetiştiği Gremio kulübü mahsullerinden. Geçtiğimiz sezon kiralık olarak Hırvatistan kulübü Hajduk Split’de forma giyen oyuncu, gelecek sezon Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nu şenlendirecek. 

Göksel Sert












*GOAL Eylül sayısında yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder